پ
پ

رمکان، شهری از توابع بخش مرکزی شهرستان قشم در استان هرمزگان واقع در جنوب ایران است.

شهر رمکان در ۲۸ کیلومتری جنوب غرب شهر قشم واقع شده‌است. این شهر به قلب جزیره معروف بوده و تقریباً در وسط جزیره قشم و در مسیر اصلی شمال به جنوب و شرق به غرب قرار دارد.

طبق تقسیمات کشوری در سال ۱۴۰۰ رمکان از روستا به شهر تبدیل شده‌است.

وجه تسمیت
وجه تسمیت این شهر به نام رَمَکان، گویند؛ به معنای «رَمهَ» (گله). گویند در دوران گذشته تمام ساکنان شهر دارای گله‌‌های (رمه‌های) بز و گوسفند بودند، به صورتی‌که در هنگام ظهر در سایه‌ی تمام درختان موجود در گوشه و کنار شهر گله‌های بز و گوسفند مشاهده می‌شد و در تمام سایه‌بان‌های شهر گله‌های بزرگ سایه می‌گرفتند، بنابراین نام شهر رَمَگان گذاشته ‌شد، که به مرور زمان تخفیف یافته‌است.

موقعیت شهر
با توجه به جایگاه شهر به عنوان مرکز جزیره، فاصله‌ی این شهر تا مرکز بخش و مرکز شهرستان (قشم)، ۳۳ کیلومتر و تا مرکز استان (بندرعباس)، ۵۶ کیلومتر می‌باشد که ۲۳ کیلومتر آن مسیر دریایی است. راه دسترسی شهر به شهرها و روستاهای اطراف به صورت آسفالته می‌باشد. نزدیک‌ترین شهر به رمکان، شهر درگهان با فاصله‌ی ۱۲ کیلومتری می‌باشد. این شهر در مرکزیت جزیره‌ی قشم و در مسیر اصلی شرق به غرب و شمال به جنوب شهرستان واقع گردیده‌است. حداقل فاصله‌ی این شهر تا دریا ۱۵ کیلومتر است و از سمت شمال به روستای باغ‌بالا و زمین‌های بایر، از سمت شرق به زمین‌های بایر، از سمت جنوب به تپه‌ها و اتوبان در حال احداث قشم-فرودگاه و از سمت غرب به باغ‌ها و مزارع کشاورزی منتهی می‌شود.

جمعیت شهر (طبق آمار نفوس و مسکن سال ۹۵)

تعداد کل نفراتتعداد کل خانوارتعداد زنتعداد مرد
۴۴۷۳۱۱۳۵۲۱۹۷۲۲۷۶

البته طبق آمار گرفته‌شده از خانه‌ی بهداشت، جمعیت فعلی رمکان (سال۱۳۹۷) بالای ۶۰۰۰ نفر است که این اختلاف زیاد به علت تعداد زیاد جمعیت شناور رمکان و همینطور وجود اتباع خارجه می‌باشد که در سرشماری‌ها معمولا محاسبه نمی‌گردند.

شاخص‌های جمعیتی

ویژگی‌های جغرافیایی
شهر رمکان در اقلیم گرم و مرطوب با ارتفاع ۳۵ متر از سطح دریا می‌باشد. باد غالب، غربی-شرقی است و شیب طبیعی زمین شمال‌شرقی-جنوب‌غربی می‌باشد.


وسعت تقریبی شهر
۲۷۰ هکتار (۷۰ هکتار بافت جدید و شهرک‌ها و ۲۰۰ هکتار بافت قدیم).

وضعیت آب آشامیدنی
از دیرباز آب مصرفی اهالی از چاه‌هایی که در منازل و محله‌ها حفر شده بود تامین می‌گردید. همچنین آب آشامیدنی از برکه‌هایی تامین می‌شد که به همین منظور احداث شده‌ بود و به‌هنگام، بارندگی آب را در خود ذخیره می‌کرد که از معروف‌ترین برکه‌های شهر، می‌توان به برکه‌ی خواجه عماد با قدمت تقریبی ۴۰۰ سال اشاره کرد که بعدها در دهه ۵۰، برکه‌ی دیگری با همان معماری در کنار آن احداث شد. از دیگر برکه‌های معروف شهر، می‌توان به برکه‌ی دراز و برکه‌ی کوچک اشاره کرد. با همت شوراهای وقت شهر در حدود سال ۱۳۶۰، منبع آب هوایی احداث شد و از چاه معروف به چاه شهر، آب به آن پمپاژ و با لوله‌کشی که در سطح شهر انجام شده بود، آب به تمام منازل شهر وارد و آب مصرفی اهالی از این آب که لب‌شور هم بود، تامین می‌‌شد. در حدود دهه ۸۰ با لوله‌کشی که توسط آب و فاضلاب در رمکان انجام شد، متاسفانه شبکه‌ی لوله‌کشی قدیم از بین رفت و از سوی دیگر هیچ‌گونه آبی توسط آب و فاضلاب به لوله‌ها راه پیدا نکرد. در نتیجه اهالی برای رفع نیاز آب خود، با تانکر آب چاه را به منازل خود انتقال می‌دادند و در منابع خانگی ذخیره می‌کردند. تا اینکه در سال ۱۳۹۴ با همت شورای اسلامی و دهیاری وقت، لوله‌کشی انشعابات منازل توسط دهیاری انجام شد و آب توسط آب و فاضلاب روستایی از آب‌شیرین‌کن مپنا به منازل راه پیدا کرد و آرزوی دیرینه‌ی مردم به حقیقت پیوست. در حال حاضر تعداد مشترکین آب بالای ۲ هزار انشعاب می‌باشد.

وضعیت پوشش ارتباطی

مخابراتپستتلفن ثابتاپراتورهای همراهنوع شبکه‌های اینترنت
داردداردداردهمراه اول، ایرانسل، رایتل، های‌وب۴G – H+ – ADSL – Wireless – 4G+

وضعیت آموزشی

مهد کودک و پیش‌دبستانیمدارس دولتیمدارس غیردولتی
۲ واحددبستان و دبیرستان دوره‌ی اول و دوم (دخترانه و پسرانه) و هنرستان پسرانهدبستان دوره‌ی اول و دوم پسرانه و دخترانه

ثبت دیدگاه

دیدگاه‌ها بسته است.